‘Als je iets te zeuren hebt, moet je opstaan en meedenken’

“Als je iets te zeuren hebt, moet je opstaan en meedenken.” Met die insteek werd Ilja lid van het panel voor pleegouders. Ze vertelt graag wat ze vindt van een nieuw platform. En hoe het is om erover mee te denken.

Hoe lang ben je al pleegouder?

“Sinds 2016 zorgen we voor een tweeling: heerlijke boys, maar met een grote ontwikkelingsachterstand. Dat maakt het erg zwaar voor de ouders. We hebben nu een co-ouderschap met de ouders van de jongens en dat gaat erg goed. Ze zijn de helft van de week bij ons. 

Sinds februari 2020 woont ook Djuliano van 1 jaar bij ons. Hij is met een ondertoezichtstelling uit huis geplaatst om uiteindelijk weer thuis te kunnen gaan wonen. En we hebben genoeg ruimte, dus we worden soms ook gebeld voor een tijdelijke crisisplaats, of een weekendplaatsing.

Ik woon samen en we hebben een dochter van 20 jaar. Ik was bezig met de forensische opleiding en zag zoveel leed bij kinderen, dat ik wel even dacht alle kinderen te kunnen redden… mooi niet dus. Wat ik wel kan doen: pleeggezin zijn. Onze dochter Amber wordt overal bij betrokken, alle kinderen voelen ook als haar broertjes.”

Foto van de pleegkind-tweeling van pleegouder Ilja. Tijdens de winter, als ze naar een kerstboom naast een openlucht-schaatsbaan kijken.
De tweeling: pleegkinderen van Ilja.

Waarom heb je je aangemeld voor het panel?

“Ik heb, denk ik door mijn achtergrond, een kritische blik en een scherp observatievermogen. Daarmee kan ik een goede bijdrage leveren aan het platform pleegzorg.nl. Ik wil vooral het beste voor iedereen die met pleegzorg te maken heeft. 

Ik vind dan ook: als je iets te zeuren hebt, moet je opstaan en meedenken. De uitnodiging om panellid te zijn, was dus perfect.”

Wat doe je zoal in het pleegouder-panel?

“Als panellid denk je mee over van alles. Denk aan de vormgeving van de website, welke informatie pleegouders nodig hebben, hoe je aspirant-pleegouders bereikt en ga zo maar door. Dat meedenken gaat bijvoorbeeld via bijeenkomsten en vragenlijsten.”

Wat is je ervaring als panellid tot nu toe?

“Het is heel leuk om dit te doen in een gemengd panel van meerdere pleegouders. Er zijn voldoende activiteiten om mee te denken. Als pleegouder kijk je zelf toch heel anders naar het platform dan een professional die het ontwikkelt.”

Wat vind je van de komst van platform pleegzorg.nl?

“De komst van platform pleegzorg.nl is een goede stap voor de toekomst. Een samenwerking tussen alle pleegzorgorganisaties was hard nodig.  

Ik hoop dat we met dit nieuwe platform ook bereiken dat we mensen aanspreken die zich willen opgeven als pleegouder. Het tekort aan pleeggezinnen in Nederland vind ik ontzettend pijnlijk.”

Waarom moeten andere pleegouders zich ook aanmelden voor het panel?

“Mensen moeten zich aanmelden als ze dingen veranderd willen zien en hiervoor een positieve bijdrage willen leveren. Door je hart en ziel erin te leggen. En door het delen van je eigen verhalen over pleegzorg. Dat spreekt mensen aan. En dan wordt het voor professionals, binnen en buiten de pleegzorg, tastbaar waar pleegouders behoefte aan hebben.”


Bouw je ook mee?

Het platform pleegzorg.nl maken we samen. Ben je pleegouder en wil je ook meedenken en meedoen? Meld je dan aan voor het panel en maak het mee.

De bouw van platform pleegzorg.nl volgen?

Met onze handige (maandelijkse) mail-updates mis je niets. Schrijf je nu in!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.