Over de Gids

De Gids verzamelt het leeraanbod voor pleegouders zoveel mogelijk op één plek. Het doel: pleegouders, aanbieders, trainers en sprekers inspireren. Zodat vraag en aanbod steeds beter op elkaar aansluiten.

Informatie op deze pagina:

Wat vind je in de Gids?

De Gids bevat trainingen, cursussen, workshops, lezingen en e-learning voor pleegouders. Het aanbod is verzameld vanuit meerdere pleegzorgorganisaties en andere aanbieders in heel Nederland.

In de Gids vind je per activiteit:

 • programma en leerdoelen
 • datum, tijd en locatie
 • wie de trainer of spreker is 
 • welke (pleegzorg)organisatie de activiteit aanbiedt
 • hoe je jezelf kunt aanmelden
 • hoe je belangstelling bij ons meldt, als de activiteit niet door je eigen pleegzorgorganisatie of in je eigen regio wordt aangeboden

In de Gids vind je per trainer of spreker:

 • een korte introductie
 • kennis en expertise
 • werkervaring binnen de pleegzorg
 • eventueel relevante werkervaring buiten de pleegzorg
 • het hele aanbod van de trainer of spreker

Gids voor pleegouders

Wil je als pleegouder, aspirant-pleegouder of andere geïnteresseerde de Gids gebruiken? Dat kan zo:

 1. Doorzoek het aanbod
  Vind per activiteit waar en wanneer het is, en wat er voor nodig is om je aan te melden of je belangstelling te tonen. Je kunt handmatig zoekwoorden gebruiken. Je kunt ook activiteiten filteren op onderwerp, locatie en type activiteit.
 2. Lees meer over een activiteit
  Bekijk of een activiteit interessant voor je is. Lees meer over het programma, leerdoelen, datum, tijd, locatie, en over de achtergrond van de trainer of spreker.
 3. Bekijk de aanmeldopties of meld belangstelling
  Bij een activiteit zie je hoe je jezelf kunt aanmelden bij de organisatie die de activiteit aanbiedt. Zie je iets wat je interessant lijkt? Maar is het aanbod van een andere (pleegzorg)organisatie of buiten je regio? Je kunt je dan niet aanmelden. Je kunt wel je belangstelling melden bij ons: team platform pleegzorg.nl.

Verschil aanmelden en belangstelling melden

Heb je interesse in een activiteit waarvoor je je niet kunt aanmelden? Dan kun je belangstelling voor de activiteit bij ons melden. Dit is dus iets anders dan jezelf aanmelden.

Heb je belangstelling voor een activiteit aan ons gemeld? Dan hoor je binnen 14 dagen of we samen met de organisator of aanbieder wat kunnen regelen. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je als pleegouder toch kan deelnemen. Of regelen dat een trainer of spreker een keer bij jou in de buurt de activiteit aanbiedt.

Gids voor trainers en sprekers

We staan open voor nieuwe activiteiten van trainers en sprekers. Dit zijn de voorwaarden voor vermelding in de Gids:

Voorwaarden vermelding aanbod

 1. De activiteit is in ieder geval geschikt voor bestaande pleegouders. Eventueel ook voor bijvoorbeeld gezinshuisouders, aspirant-pleegouders of professionals.
 2. De activiteit is gericht op groepsgericht leren en ontwikkelen. Bijvoorbeeld een cursus, training, e-learning, workshop, lezing, informatieavond of themabijeenkomst.
 3. De activiteit wordt uitgevoerd door een trainer of spreker die voldoet aan de voorwaarden (zie verderop ‘Voorwaarden vermelding trainers en sprekers’).
 4. De activiteit wordt aangeboden in samenwerking met 1 van onze programmapartners* of door een trainer/spreker die verbonden is aan 1 van de programmapartners*.
 5. Je levert informatie over de activiteit aan via ons formulier. Met daarin de leerdoelen, werkvormen, en uitgebreide praktische informatie. 

Voorwaarden vermelding trainers en sprekers

 1. A. Je hebt eerder gewerkt als trainer of spreker voor pleegouders. In dienst van 1 van onze programmapartners*. Of in opdracht, bijvoorbeeld als zzp’er. Dit is maximaal 3 jaar geleden (2017 tot nu).
  of
  B. Je hebt de Train-de-trainersopleiding met succes gevolgd, vanuit het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’.
 2. Je gebruikt onze template voor informatie over jezelf. Zoals achtergrond, werkervaring en contactgegevens.

Algemene voorwaarden

Lever je informatie aan over een activiteit, trainer of spreker? Dan ben je ook verantwoordelijk voor de inhoud van deze informatie in de Gids. Minimaal 1 keer per jaar controleert de redactie van platform pleegzorg.nl of je gegevens nog correct zijn.

Op dit moment presenteren we in de Gids geen activiteiten:

 • die gericht zijn op werving van nieuwe pleegouders;
 • die alleen gericht zijn op ontmoetingen tussen pleegouders;
 • die op individuele basis aan pleegouders worden aangeboden.

We onderzoeken nu hoe we dit soort activiteiten het beste vindbaar kunnen maken op het platform. Verder zijn er activiteiten, trainers of sprekers van organisaties die geen relatie hebben met onze programmapartners*. We onderzoeken ook de mogelijkheden om deze activiteiten op te nemen in de Gids.

*Programmapartners van platform pleegzorg.nl zijn: pleegzorgorganisaties in Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), Jeugdzorg Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Activiteit, trainer of spreker aanmelden

Wil je je aanbod doorgeven? Mail ons dan op gids@pleegzorg.nl. Dan ontvang je van ons het aanmeldformulier. Op basis van de informatie die je doorgeeft, besluiten we of je (activiteit) in aanmerking komt voor vermelding in de Gids. Wij streven ernaar om binnen 5 werkdagen te reageren. Voldoe je niet aan de criteria, dan lichten we dat toe. 

Wijzigingen doorgeven

Sta je al vermeld in de Gids? En wil je een wijziging doorgeven? Ook dat kan per mail via gids@pleegzorg.nl.

Wie beheert de Gids?

Een redactie beheert de Gids. De redactie is onderdeel van het team van platform pleegzorg.nl.

Lees meer over ons >

Ontwikkeling van de Gids

Deze Gids wordt een onderdeel van het platform pleegzorg.nl. De ervaring en inzichten die we tot de lancering van het platform opdoen, gebruiken we om de Gids verder te ontwikkelen.

Platform pleegzorg.nl

Het nieuwe platform vervangt de huidige website pleegzorg.nl in maart 2021. Platform pleegzorg.nl is een resultaat van het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’.

Lees meer over wat er op het platform komt >
Lees meer over de reden van dit programma >
Bekijk de resultaten van het programma tot nu toe >

Bouw je mee?

Pleegouders en professionals zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het platform. Bouw je met ons mee? Meld je aan en doe mee met sessies, enquêtes en andere gebruikerstesten van het platform.

Doe mee