5 Gouden regels voor samenwerking

Als pleegouder wil je goed kunnen samenwerken met de ouders van het pleegkind. Hoe zorg je daarvoor? En wat helpt daarbij? Ervaringen en onderzoek zijn samengevat in de 5 gouden regels.

Verhalen en ervaringen

In 5 korte video’s delen ouders en pleegouders hoe zij hun samenwerking ervaren. Ze vertellen over wat hen hielp in soms ingewikkelde situaties. Iedere video draait om 1 gouden regel.

Wil je de video’s samen kijken, bijvoorbeeld met (andere) pleegouders of de ouders van het pleegkind? Dan kun je gebruik maken van de handreiking. Dit is een toelichting bij de video’s, met vragen en oefeningen die je na het kijken samen kunt bespreken.

Download de handreiking (pdf) >

Bekijk de video’s

Via deze links kun je de video’s met 5 gouden regels bekijken:

  1. Gouden regel 1: De tijd nemen >
  2. Gouden regel 2: Open zijn en verantwoordelijkheid en zorg delen >
  3. Gouden regel 3: Empathisch en respectvol zijn >
  4. Gouden regel 4: Gastvrijheid en interesse tonen >
  5. Gouden regel 5: Omgaan met spanning en meningsverschillen >

Op basis van onderzoek

De video’s met 5 gouden regels zijn gebaseerd op het onderzoek ‘Centraal voor het kind’, vanuit de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Dit is een onderzoek uit 2019 naar de samenwerking tussen ouders en pleegouders.

Lees het onderzoeksrapport (pdf) >

De video’s zijn gemaakt door de CHE, entrea lindenhout, Stichting Samen voor het kind en Jeugdbescherming Gelderland. Ze zijn mede mogelijk gemaakt door het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’. Dit programma is ook de basis voor de bouw van het platform pleegzorg.nl.

De bouw van platform pleegzorg.nl volgen?

Met onze handige (maandelijkse) mail-updates mis je niets. Schrijf je nu in!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.