Pilot: webinars maken en volgen

Platform pleegzorg.nl heeft de afgelopen tijd een pilot gedraaid met webinars. Bijvoorbeeld voor trainingen of een informatieavond. We hielpen (pleegzorg)organisaties met advies, voorbereiding, uitzending en evaluatie van hun webinar.

Waarom webinars?

Met een webinar kun je in korte tijd veel mensen bereiken. Deelnemers hoeven niet meer te reizen en je hebt geen locatiekosten. Daarom zijn ze een interessante werkvorm voor pleegzorgorganisaties en pleegouders.

Live of via opname

Webinars zijn over het algemeen live, maar je kunt ze ook terugkijken. Je kunt een webinar ook vooraf opnemen. Voor sprekers betekent een opname meer rust en vertrouwen. Je kunt een fout makkelijk herstellen. Voor onze pilot gebruikten we het streaming-platform WebinarGeek.

Pilot evalueren

Natuurlijk gaan we de pilot met webinars evalueren. om te bepalen of we er een blijvende webinarservice van kunnen maken. We houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen en mogelijkheden, bijvoorbeeld via onze nieuwsbrief.

Tips voor je webinar

Bij een webinar mis je elkaars aanwezigheid. Overweeg je een webinar voor je training, bijeenkomst of andere activiteit? Dan geven je graag een paar tips mee:

  1. Zorg voor voldoende afwisseling van de informatie en interactie met de deelnemers. Denk bijvoorbeeld aan presentatie, beeld spreker, pollvragen, chat of YouTube-filmpjes. 
  2. Test het webinar uitgebreid in WebinarGeek voordat je live gaat. Stem met collega’s goed af wie wanneer spreekt. Bespreek ook wie de chat beheert, pollvragen stelt en video’s deelt.
  3. Zorg voor kwalitatief goed beeld en geluid (achtergrond, belichting en omgevingsgeluid). 
  4. Plan het webinar op tijd en bereid de presentatie goed voor.
  5. Praat rustig en kijk in de camera, zodat je regelmatig contact maakt met de deelnemers. 

Meer weten?

Uiteraard hebben we nog meer tips en tricks. Onze opdracht is ook om ervaringen te bundelen en met jou te delen. Met elkaar vinden we uit hoe je webinars optimaal kunt aanbieden aan pleegouders. Wil je meer weten of heb je suggesties? Mail dan naar: webinarservice@pleegzorg.nl