Waarom

Pleegouders versterken en professionals ondersteunen. Door te leren, informeren en ontmoeten. Sinds 2017 werken veel partijen hieraan, in het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’. De bouw en duurzaam beheer van platform pleegzorg.nl zijn daar straks het resultaat van.

Start van het programma

Zorgen voor een pleegkind is niet altijd even makkelijk. Het moet vanzelfsprekend zijn dat je ergens terecht kunt om te leren, voor reflectie en voor steun van mede-pleegouders. En dat je als pleegzorgprofessional extra handvatten krijgt om pleegouders te ondersteunen.

Daarom startte het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’. Dit is een initiatief van Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Pleegouders, pleegzorgorganisaties en andere professionals in de pleegzorg zijn erbij betrokken. Vooral via onderzoek, kennissessies en focusgroepen. Fase I van het programma is nu afgerond. Benieuwd naar de bevindingen? Lees dan het programmaverslag:

Download het programmaverslag pdf) >

Gezamenlijke doelen

In het programma hebben pleegouders en pleegzorgprofessionals gezamenlijke doelen bepaald. Zoals:

 • Leren en ontwikkelen meer vanzelfsprekend maken voor pleegouders.
 • Pleegouders zoveel mogelijk hun eigen ontwikkeling of ‘leerlijn’ laten bepalen.
 • Kennis vergroten over de meest uiteenlopende pleegzorg-onderwerpen.
 • Ontmoeting mogelijk maken voor steun en (h)erkenning, vooral tussen pleegouders.
 • Bijdragen aan de kwaliteit en diversiteit van het leeraanbod voor pleegouders.

Wat is ervoor nodig?

Om deze doelen te behalen, zijn er duidelijke voorwaarden nodig:

 • Extra aandacht voor het ontwikkelen en benutten van het leeraanbod.
 • Makkelijk toegang tot betrouwbare informatie over pleegzorg.
 • Ondersteuning van professionals bij begeleiding van pleegouders.
 • Meer mogelijkheden voor pleegouders om elkaar te ontmoeten.

Deze voorwaarden zijn de reden voor een nieuw platform. Een plek waar je terecht kunt voor leren, ontwikkelen, informeren en ontmoeten. Die plek wordt het platform pleegzorg.nl, vanaf het voorjaar van 2021.

Duurzaam platform

We bouwen aan een platform waar de hele pleegzorg wat aan heeft. Met een groeiend leeraanbod, een betrouwbare bibliotheek en een besloten community. En dat in duurzaam beheer van een toegewijd team.

Dit maken we

Waar we nu staan

Fase II is de bouw van het platform pleegzorg.nl en inrichting van de organisatie erachter. Daarover kun je alles vinden op deze website. Ondertussen zijn er al concrete resultaten, voor pleegouders en professionals.

Voortgang

Resultaten tot nu toe

In de tussentijd behalen we mooie resultaten. Producten, diensten en inzichten die pleegouders en professionals nu al kunnen gebruiken.

Al behaald
tot nu toe
Lees meer over de resultaten

Ontwikkelen, ontsluiten, omarmen

In fase I van het programma kwamen 5 ontwikkellijnen naar voren: werkplaats, doe-het-zelf, winkel, etalage en bedrijfsmodel. Daarover lees je meer in het programmaverslag. In fase II vertalen we de bevindingen naar de 3 O’s: ontwikkelen, ontsluiten en omarmen.

 • Ontwikkelen
  Het nieuwe platform bouwen, met alles wat erbij komt kijken. Zodat pleegouders en professionals er straks terecht kunnen.
 • Ontsluiten
  Alle onderdelen en informatie op het platform logisch structureren, zodat het makkelijk te gebruiken en goed vindbaar is.
 • Omarmen
  Ervoor zorgen dat het gebruik van platform pleegzorg.nl vanzelfsprekend en prettig is. Mede door het beheer van een goed platform-team.
5 ontwikkellijnen uit fase 1 van het programma gekoppeld aan de 3 O's van fase 2: ontwikkelen, ontsluiten en omarmen.

De bouw van platform pleegzorg.nl volgen?

Met onze handige (maandelijkse) mail-updates mis je niets. Schrijf je nu in!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.